İçeriğe geç
7 Kasım 2026 Cumartesi
Giriş Yap
Ekonomi

Tahliye taahhütnamesi ne zaman geçersiz sayılır?

Yayımlanma: Güncelleme:
Paylaş
İllüstrasyon · Tahliye taahhütnamesi ne zaman geçersiz sayılır?
Temsilî görsel · yapay zekâ ile üretildi (Gazete70)

Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği; teslimden sonra verilmesine, açık tahliye tarihi içermesine ve bir aylık başvuru süresine uyulmasına bağlı.

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralanan taşınmazı belirli bir tarihte boşaltacağını yazılı olarak üstlendiği belgedir. Türk Borçlar Kanunu'nun 352. maddesinde düzenlenen bu belge, şartları taşıyorsa kiraya verene tahliye talebinde bulunma imkânı sağlıyor.

Geçerlilik şartları

Kanuna göre taahhüdün geçerli olabilmesi için kiralananın teslim edilmesinden sonra verilmesi ve belirli bir tahliye tarihi içermesi gerekiyor. Taahhüdün kira sözleşmesi yapılırken veya taşınmaz kiracıya teslim edilmeden önce alınması önemli bir geçerlilik sorunu doğurabiliyor. Belgede kiracının taşınmazı hangi tarihte boşaltacağı açıkça yazılmalı; Yargıtay, tahliye tarihinin belli olmadığı bir belgeyi TBK'nın 352. maddesinde aranan anlamda tahliye taahhüdü olarak kabul etmedi. Belgede iki tarih bulunuyor: düzenlendiği tarih ve taşınmazın boşaltılmasının taahhüt edildiği tarih.

İmza ve sonradan doldurma iddiaları

Kiracı, imzanın kendisine ait olmadığını ya da tahliye tarihinin sonradan ve iradesi dışında doldurulduğunu ileri sürebilir. Bu durumda belgenin içeriği, tarafların delilleri ve somut olayın koşulları değerlendiriliyor. Yargıtay kararlarında, tahliye tarihinin sonradan eklendiği iddiasının ayrıca ispatlanması gerektiğine ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Her uyuşmazlıkta aynı sonuca ulaşılması mümkün olmuyor.

Taahhütnamenin geçerli olması için her durumda noter tarafından düzenlenmesi şartı yok; adi yazılı bir taahhütname de gerekli şartları taşıyorsa hukuki sonuç doğurabiliyor. Ancak imzaya itiraz gibi durumlarda belgenin niteliği, icra yoluyla yapılacak işlemlerde önem kazanıyor.

Bir aylık süre

Geçerli bir taahhüt varsa kiraya veren, taahhüt edilen tahliye tarihinden başlayarak bir ay içinde icra yoluna başvurabilir veya dava açabilir. Bu nedenle yalnızca geçerli bir taahhütnamenin bulunması değil, kanundaki başvuru süresine uyulması da önem taşıyor. Hukuki yol ve sonuç somut olaya göre değiştiğinden, uyuşmazlıkta bir avukata danışılması yerinde olur.

Bu habere tepkin ne?

Paylaş
Yorumlar
Yorumlar
Yorum yapmak için giriş yapın.

Yorumlar yükleniyor…

GAZETE70 BÜLTEN

Gündem e-postanıza gelsin

Gündem her sabah gelen kutunuzda

İlgi alanların (opsiyonel):